KRUMPLIT – PITYÓKÁT - BURGONYÁT SZEDTÜNK

2018. szeptember 28-án a lelkes Csibészkékkel ellátogatottunk K.B.Anna szüleinek a pityókás földjére, ahol egy élménydús délelőtt részesei lehettünk.

A déletőtti pityókaszedés megszervezésével célunk volt megismertetni a gyermekekkel a krumpli termesztésének folyamatát és útját ahogy a pincékbe, kamrákba kerül a sokunknak finom eledel. Ugyanakkor a gyermekeknek lehetőségük adódott, hogy megfigyeljék a mezőgazdasági gépeket, tudatosítva azok használatának fontosságát. Kíváncsian figyelték, ahogy a pergetőgép dolgozott a földön, majd szorgosan nekiláttak a „munkának”, kipróbálva és megtapasztalva a pityókaszedés mozzanatait. A közvetlen tapasztalatszerzés mellett célunk volt az is, hogy érzékeljék a munkavégzést és tudjanak örülni az eredménynek. A  krumpliszedés nagy öröm volt a Csibészkék számára, „égett a munka” a kezük alatt, nagyon gyorsan teltek a zsákok, amíg meg nem érkezett a traktor. Ekkor már csak az volt fontos nekük, hogy felüljenek, kormányozzanak és felálljanak a hatalmas kerekére, ahol megtapasztalták, hogy csak a kerék feléig érnek. A jókedv, örömteli játék-tevékenység sem maradt el, hiszen mondókára kézről-kézre jártak a pityókák, a kövér lufi felfújása után alsókezes célbadobást is gyakoroltak, és feldatként ki-ki meg kellett találja az érdekes formájú pityókáját is, amit boldogan hazavihetett. A munka után körbejárt a „komatál” és jóétvággyal fogyasztották B. Danika mamája sütötte finom pogácsákat.  A házigazda a szorgos kis társaság munkáját megköszönte és egy szem cukorka „fizettséggel” jutalmazta. Nagyon jó volt, jövőre megismételjük! – mondták a Csibészkék.

Köszönjük a házigazdáknak a lehetőséget és a gyermekek számára biztosított vizet,  a szülőknek  a fuvarozásban nyújtott segítséget, mamának a pogácsákat és Zozó anyukájának a megörökített pillanatokat!

 

Szerkesztette: Bedőházi Emese Aranka és Sikó Réka óvónők

MEGERKEZTUNK INDULAS A PITYOKA FOLD FELE DOLGOZIK A PERGETOGEP A SZORGOS PITYOKASZEDOK A SZORGOS PITYOKASZEDOK 2 A SZORGOS PITYOKASZEDOK 3 A SZORGOS PITYOKASZEDOK 4 A SZORGOS PITYOKASZEDOK 5 A KIS TRAKTORISTAK KOMATALAT HOZTAM A SZORGOS CSAPAT